Meditațiile - lecțiile pe bani de acasă, pentru a reuși la școală

1636
2
Pentru că nu înțeleg ce se predă la școală, dar și pentru că sunt forțați de unele cadre didactice, elevii apelează la meditațiile particulare, care, în cazul pregătirii pentru admiterea la unele facultăți, scot din buzunarul părinților chiar și 1.000 de lei pe lună.

Părinții, cei care, în majoritatea cazurilor, își gospodăresc bugetul luând în calcul cheltuielile legate de educația copiilor, spun că meditațiile particulare au devenit, de multă vreme, o condiție aproape necesară pentru reușită, adică pentru a obține note mari și pentru a promova examenele.
"Motivul principal pentru care elevii fac meditații este programa foarte încărcată, care face ca aceștia să aibă nevoie de ore suplimentare pentru a li se explica ce s-a predat la clasă. Dacă programa ar fi mai lejeră și profesorii și-ar face treaba mai bine, nu ar mai trebui meditații pentru a reuși la examenele naționale și la facultate. Un alt motiv ar fi că unii profesori condiționează nota de la clasă prin prezența la orele de meditații. Oricum, elevii care iau meditații sunt incomparabil mai bine pregătiți decât colegii lor", a comentat, pentru NewsIn, președintele Federației Naționale a Asociației de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Mihaela Gună.
De aceeași părere sunt și elevii. Potrivit unui sondaj efectuat pe site-ul www.meditatii.infoapart.ro, peste 98% dintre elevi consideră că meditațiile sunt foarte importante în înțelegerea programei școlare. 

Profesorii spun că pregătirea la clasă este suficientă
Profesorii, în schimb, nu admit că pregătirea elevilor la clasă este insuficientă, iar asta chiar dacă ei înșiși sunt mentorii de la meditații și, prin asta, justifică utilitatea de-mersului educațional în particular. 
Conform rezultatelor unui alt studiu, realizat de Agenția pentru Strategii Guvernamentale, arată că doar un profesor din zece recunoaște că școala nu pregătește suficient elevii pentru a reuși la examenele naționale și la admiterea în facultate.
Același studiu confirmă, din perspectiva elevilor, faptul că meditațiile aduc și note mai mari la școală. În opinia a 43 la sută dintre elevi, dacă profesorul de clasă este același cu cel de la lecțiile în particular, el se simte dator să-i dea elevului note mari. Note care, ulterior, îl ajută substanțial pe cel care ia meditații, dată fiind, de pildă, ponderea de 50 la sută pe care o are media din gimnaziu la admiterea în liceu.
Tot studiul Agenției pentru Strategii Guvernamentale arată că 21% dintre profesori recunosc că dau meditații, 62% dintre ei spunând că au mai puțin de șase lecții particulare pe săptămână. Pe de altă parte, 45 % dintre profesori consideră ca banii din meditații nu ar trebui declarați și impozați.
În afara profesorilor de la clasă și a celor recomandați, elevii își pot alege mentorul pentru meditații din anunțurile postate pe Internet. Există pagini web specializate chiar în anunțuri de acest gen, diferențiate în funcție de disciplină și, firește, de onorariul cerut de așa-numitul meditator. Cei în căutarea unui profesor pentru meditații nu este deloc de neglijat câtă vreme site-urile www.meditatii.net, www.anunturi-mediatatii.ro și www.meditatii.infoapart.ro, de pildă, înregistrează între 700 și 1.500 de vizitatori unici lunar.
Disciplinele cele mai căutate, pentru care există și cele mai multe oferte, sunt matematică, limba și literatura română și limbile străine. Potrivit site-urilor specializate și elevilor, ședințele de meditații pentru gimnaziu și liceu durează două ore și costă între 25 și 50 de lei. Nivelul tarifelor și, mai ales, numărul mare al elevilor care iau meditații plasează piața românească pe primul loc în Europa la acest capitol, potrivit unui studiu guvernamental din februarie 2008. S-a estimat, astfel, că profesorii autoh-toni încasează, anual, 200 de milioane de euro din lecții particulare.
Există însă și lecții pentru care elevii plătesc chiar și mai mult de 1.000 de lei pe lună. De pildă, meditațiile în vederea examenului de intrare la Arhitectură. 

Comentează știrea

Andra
5 aprilie 2012

Adevarul e ca lucrurile au luat-o razna. Se fac pregatiri din ciclul prescolar. Am fetita in clasa a VI-a si mai bine de jumatate din clasa face meditatii cel putin la matematica. Nu faci, simti la nota... Noi am inceput sa parcurgem lectiile de mate de pe lectiademate.ro si imi pare un ajutor arhisuficient la un cost mai mult decat rezonabil. Poate avem noroc si mai apar siteuri de genul asta si la alte materii.

un parinte
14 aprilie 2012
bacalaureatul

Cel mai bun meditator pt. copii sunt parintii.In fiecare zi cate ora de romana sau matematica este suficient .Eu asa am facut-la inceput a fost groaznic,nu intelegeam nimic -mergeam mai departe peste toate problemele la matematica.apoi am inceput sa le rezolv si pe urma si copii mei ,au inteles modul meu de gandire si au facut la fel.La bacalaureat ,la matematica au luat nota pe care a luat-o si premiantul clasei ,care lua ore de matematica de ani de zile.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7202 secunde